sunnuntai 27. heinäkuuta 2008

Naisten ihannepaino

Anonyymi kommentoija moitti unelmieni naisia kovin alipainoisiksi. Onko 170/50 tai 175/55 "kovin alipainoinen"? Ei varmasti ole.

Painoindeksikonsepti, niin kiistelty kuin onkin, antaa "normaalipainon" rajoiksi noilla pituuksilla 53.5-72 ja 56.5-76.5. Kukaan ei kai vakavasti väitä, että 170cm pitkä ja 72 kiloinen nainen on "normaalipainoisen" näköinen? Pitää nähdä ero ihannepainon (jonka miellän ulkonäköihanteeksi) ja normaalipainon (joka ottaa kantaa terveylliseen puoleen). On ilmeisestä että 10 kiloa läskiä ei vielä ole merkittävä terveysriski, mutta se tekee vartalosta huomattavasti "vähemmän kauniin".

En ymmärrä minkälaista tasa-arvoajattelua on se, että painoindeksi on naisille ja miehille sama, onhan naisten ja miesten vartalot varsin erilaisia. Olen itse hyväksynyt ajattelutavan että skaalan alkupää on naisille, loppupää miehille. On lohdutonta katsella naisia jotka puhuvat olevansa ihannepainoisia painoindeksillä 25.

Erittäin urheilulliset ja lihaksikkaat ihmiset ovat asia erikseen. Olen yhtä pitkä kuin Teemu Selänne ja viimeisen punnituksen mukaan muutaman kilon kevyempi. Mutta se mikä Teemulla on "ylimääräistä" lihasta, on minulla ylimääräistä läskiä. Arvioni mukaan sopiva paino olisi 75kg, jolloin painoindeksi olisi 22.5. Siihen voisi sitten lisätä jonkunverran lihasta, mutta se on sitten jo eri asia.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Köh, köh. Olen 171 pitkä nainen ja painan tällä hetkellä 72-74kg. Ja kyllä, ihan vakavissani väitän, että olen aivan normaalipainoisen näköinen. En ole läski, vaikka BMI:n mukaan olen juuri normaalipainoisen ja lievästi ylipainoisen rajalla. Olen urheilija ja tuossa kilomäärässä on reilusti lihasta.

Henkilökohtaisesti en tunne yhtäkään 170 senttistä naista, joka painaisi alle 60kg -mutta heitä on, tiedän sen.

Anonyymi kirjoitti...

"Anonyymi kommentoija moitti unelmieni naisia kovin alipainoisiksi. Onko 170/50 tai 175/55 "kovin alipainoinen"? Ei varmasti ole."

Kovin alipainoinen? En tiedä. Alipainoinen kyllä. Kuten itse kirjoitit:


Painoindeksikonsepti, niin kiistelty kuin onkin, antaa "normaalipainon" rajoiksi noilla pituuksilla 53.5-72 ja 56.5-76.5.

...niin normaalipainon alaraja noilla pituuksissa on 53,5kg ja 56,5kg joten esittämissäsi mitoissa oleva nainen on 1,5-3kg alipainoinen. Ei normaali.


"Kukaan ei kai vakavasti väitä, että 170cm pitkä ja 72 kiloinen nainen on "normaalipainoisen" näköinen?"

Ei myöskään 170cm pitkä ja 50 kiloinen nainen ole normaalipainoisen näköinen vaan nälkiintyneen, anorektisen.

Mutta ihanteet saa toki jokaisella olla millaiset on, en itsekään ottaisi läskiä miestä, oma mieheni onneksi huolehtii kunnostaan ja ulkonäöstään, kuten minäkin.

Anonyymi kirjoitti...

kumpikohan pistää pahemmin silmään, 1,5kg alipaino vai 20kg ylipaino? :D

Anonyymi kirjoitti...

läski on läskiä. reenaaamalla häviää, ehkä..

Anonyymi kirjoitti...

Kumpikohan näyttää paremmalta, normaalipainon ylärajasta miinus 5kg vai normaalipainon alarajasta miinus 5kg? Mietipäs sitä älykääpiö.